Unes 5 000 persones van acudir a l’acte final de València Canvia pel Clima! a la Plaça de l’Ajuntament

Ajuntament-11_nov10Més de 40 entitats públiques, privades i ciutadanes van presentar un variat ventall de propostes per a lluitar contra el canvi climàtic i afavorir la transició energètica

Al voltant de cinc mil persones, segons fonts de l’organització, es van donar cita diumenge passat al matí en la Plaça de l’Ajuntament de València en el gran acte lúdic amb el qual va concloure la iniciativa ‘València canvia pel clima’, promoguda per la Regidoria d’Energies Renovables i Canvi Climàtic en col·laboració amb les fundacions Las Naves i València Clima i Energia. Aquesta iniciativa es va iniciar el passat 15 d’octubre i ha generat en la ciutat, durant l’últim mes, una vintena d’actes divulgatius sobre la lluita contra el canvi climàtic i a favor de la transició energètica.a.

En l’acte del diumenge, batejat pels organitzadors com ‘La Plaça canvia pel clima’, van participar 46 entitats, entre associacions ciutadanes, universitats, pimes i administració, cadascuna presentant una o diverses iniciatives diferents per a l’adaptació o mitigació del fenomen global.

Només en degustacions de cuina solar, una de les entitats col·laboradores va repartir el diumenge prop de mil racions entre la xocolatà de primera hora del matí i la fideuà de fideu fi, l’arròs amb timó i les tapes que es van servir cap al migdia, la qual cosa es va reflectir en nombroses cues al costat de les huit plaques en forma de parabòlica que constitueixen els seus forns o cuines solars i que es van disposar en fila al costat del estand, prop de l’inici del carrer de la Sang.

Però l’acumulació de visitants va ser també palpable en la resta d’estands, en els quals es va desplegar per tot el perímetre central de la plaça un ventall de propostes ecològiques tan divers que incloïa des d’una cooperativa d’usuaris de cotxes elèctrics fins a una empresa que instal·la jardins i horts en els terrats dels edificis, puestos de venda de formatges, orxata o cervesa cent per cent ecològics, de fabricació de filtres per a aixetes que aconsegueixen millorar el sabor de l’aigua i reduir el seu consum, d’elaboració de vaixells de joguet fotovoltaics o de reciclatge de taps de suro de vi per a ser utilitzats com a aïllant natural en parets i sostres d’un habitatge energèticament eficient.

També l’escenari principal va registrar un gran moviment de gent, especialment durant l’actuació del grup Contraband, així com la tarima situada enfront de la porta mateixa de l’Ajuntament, on van tenir lloc microponencias en les quals es va abordar la gestió de residus, l’economia circular, la mobilitat i l’alimentació sostenibles, entre altres temes.

Un dels més visitats va ser el lloc de la fundació Las Naves, en el qual s’organitzaren tallers per a xiquets i es donaren a conèixer projectes com el que es desenvolupa al barri de Sant Marcel·lí dedicat al reciclatge de plàstic, PlastiCircle, o el que impulsa en Benicalap infraestructures més verdes per al barri, ‘Benicalap més verd’, i que forma part del projecte europeu Growgreen.

Inici d’una nova etapa

“L’èxit de públic d’aquest diumenge en la Plaça de l’Ajuntament ens deixa molt satisfets perquè, al final, el que perseguim amb iniciatives com ‘València canvia pel clima’ és que s’involucre la gent, la ciutadania, que és el vertader motor de la lluita per a aconseguir un nou model energètic més net i sostenible”, va declarar Berto Jaramillo, regidor d’Energies Renovables i Canvi Climàtic de l’Ajuntament de València.

“Però no volem que el final d’aquesta iniciativa es veja com el tancament de res sinó, molt al contrari, com l’inici d’una nova etapa en la lluita contra el canvi climàtic a València”, va afegir el regidor.

Per la seua banda, el gerent de la fundació València Clima i Energia, Carlos Sánchez, va destacar les bones dades d’afluència i participació ciutadana que ha registrat ‘València canvia pel clima’ durant tot el mes, des del ‘bioblitz’ (visita guiada per a conèixer la biodiversitat urbana) en el parc de Benicalap del diumenge 4 de novembre fins a conferències d’assistència massiva com les del fòrum per Un Nou Model Energètic del 27 d’octubre en la seu de IUDESCOOP (malgrat que era dissabte i queia un autèntic aiguat a València), o la jornada final del projecte d’energia solar ProSuMe, que va tindre lloc en Las Naves el dia 22 i va superar també totes les previsions de públic.

“El nostre objectiu no és sols sensibilitzar a la gent sobre l’alarmant situació actual sino també proporcionar-li solucions concretes contra el canvi climàtic i, d’aqueixa manera, promoure en la societat un autèntic canvi cultural i d’hàbits. És per açò que veure una resposta ciutadana com la d’aquest diumenge i, en general, la de la resta d’actes és més que satisfactori”, va assegurar Carlos Sánchez.

Per la seua banda, el cap de servei de la Regidoria d’Energies Renovables i Canvi Climàtic, Nacho Lacomba, va destacar “la necessitat” d’organitzar en el futur més iniciatives d’aquest tipus i implicar en elles “a tots els sectors de la població i totes les administracions”, atès que la qüestió del canvi climàtic i la transició energètica és “completament transversal”.

Encara que la iniciativa ‘València canvia pel clima’ va tindre el seu tancament oficial el diumenge passat amb la jornada lúdica i divulgativa de la plaça, encara resta un últim acte que tindrà lloc en el llit del Turia el pròxim dia 17, impulsat pel grup local de WWF. “Anem a plantar arbres en el riu. Es tracta d’alguna manera de compensar la petjada de carboni que s’ha generat amb l’organització dels diversos actes”, assegura WWF, una de les més de 50 entitats que s’han implicat en el conjunt de ‘València canvia pel clima’.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *