Un projecte pioner a Llíria permet alimentar part del municipi amb biomassa i conèixer les seues emissions exactes

MFT_9851

La Regidoria d’Energies Renovables i Canvi Climàtic de València reuneix a municipis de tota Europa per a intercanviar experiències noves i que els pactes “no queden en paper mullat”.
Un grup d’investigadors de la Universitat Politècnica de València ha desenvolupat un programa pioner d’eficiència energètica i lluita contra el canvi climàtic a Llíria, el programa SimBioTIC, que permetrà reduir “dràsticament” les emissions de gasos d’efecte hivernacle gràcies, entre altres coses, a la biomassa sobrant que generen els abundants boscos del seu terme municipal. Els resultats del projecte han sigut presentats per José Vicente Oliver, responsable de Bioeconomía del projecte, en la jornada ‘Els municipis canvien pel clima’ que organitza la Regidoria d’Energies Renovables i Canvi Climàtic de l’Ajuntament de València.

El cap de servei de la regidoria, Nacho Lacomba, s’ha mostrat “enormement satisfet” del desenvolupament de la jornada, que s’emmarca dins de la iniciativa ‘València canviapel clima’, “perquè en el taller posterior a les ponències s’han intercanviat experiències noves i concretes entre municipis de tota Espanya”. L’objectiu, segons Lacomba, és que els pactes subscrits contra el canvi climàtic i per l’eficiència energètica, com el Pacte dels Alcaldes de 2008 de la Unió Europea al que València està subscrita, “no queden en paper mullat, no siguen documents morts sinó que es traduïsquen en mesures concretes i efectives que puguem posar a l’abast de tots els nostres municipis per a reduir les emissions i potenciar les energies renovables”.

El projecte SimBIOTIC ha acaparat part de l’atenció de la jornada perquè, després de dos anys de treball, els investigadors del grup ICTvsCC (TICS contra el Canvi Climàtic) de la Universitat Politècnica han desenvolupat al costat de l’equip de govern de Llíria un projecte que, entre altres coses, permetrà la recollida i aprofitament de la biomassa sobrant de les muntanyes del terme per a proveir d’energia tots els edificis públics i part del municipi, evitant així el consum de combustibles fòssils com el gas natural. “Amb un circuit d’aprofitament d’aquests sobrants, a més, es netegen les muntanyes i es prevenen incendis”, va explicar Oliver. L’investigador va afirmar la importància que qualsevol decisió que es prenga contra el canvi climàtic “es base en l’anàlisi rigorosa de dades reals”.

Un altre dels aspectes innovadors del projecte és el desenvolupament del sistema Bessons, que per primera vegada permet conèixer el mapa exacte d’emissions de gasos d’efecte hivernacle en un municipi. “Açò és molt important perquè permet prendre decisions concretes, premiar o castigar a un emissor concret, destinar recursos allí on es necessiten”, va afirmar l’investigador, per a qui fins ara s’estava obrant “quasi a cegues” en aquest terreny.

“Es coneixen les emissions a nivell estatal, i el que es feia fins ara era extrapolar aqueixes dades als xicotet municipis en funció de la superfície i la població, però açò condueix a l’absurd perquè en un lloc com Llíria s’estan computant percentatges d’emissió dels vaixells pesquers de Cadis”, va bromejar un altre dels responsables del projecte, el físic Javier Urchueguía, qui acaba de presentar els resultats de SimBioTIC al Comitè de Medi ambient de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies. Els investigadors de la Universitat Politècnica pretenen que aquest projecte es convertisca en un nou “model a seguir” de gestió energètica a nivell nacional i internacional i lloen a l’alcalde de Llíria, Manuel Civera, per haver-se atrevit a impulsar el projecte.

La redacció dels PACES

El cap de Servei d’Energies Renovables i Canvi Climàtic de l’Ajuntament de València, Nacho Lacomba, va insistir en la necessitat de dotar als municipis d’eines concretes amb les quals mitigar els efectes del canvi climàtic i redactar les seues PACES (Planes d’Acció pel Clima i l’Energia Sostenible). En aquest sentit es va congratular de la participació en la jornada de representants de l’Ajuntament de Madrid o de Energy cities, “la xarxa europea més proactiva en la cerca de solucions innovadores i eficaces per a la transició cap a un nou model energètic més net i sostenible”. La representant d’aquesta xarxa, Claire Roumet, va intervenir per skype des de Brussel·les, ja que una vaga d’aeroport li va impedir arribar a temps a València. Roumet va subratllar que per a combatre el canvi climàtic i canviar el model energètic “cal transformar de forma profunda el metabolisme econòmic de les ciutats; cal viure-les d’una altra forma”. En la jornada també es va presentar un altre projecte específic, impulsat per l’Ajuntament de Llaures dels Oms, amb el qual es pretén aconseguir pròximament l’autosuficiència energètica en aquest municipi.

“El vertader propòsit d’iniciatives com ‘València canvia pel clima’ i de jornades de treball com la celebrada avui és generar una transició energètica real cap a energies cent per cent renovables i deixar d’emetre gasos d’efecte hivernacle”, va declarar el cap de servei de la Regidoria d’Energies Renovables i Canvi Climàtic de l’Ajuntament de València. Lacomba va explicar que els PACES que han que redactar els municipis tenen dos eixos fonamentals: la mitigació i l’adaptació. “Mitigar els efectes del canvi climàtic, d’una banda, i adaptar-se a ells, per un altre; és a dir, adaptar-se a les sequeres, a les pluges torrencials, als temporals, que són les conseqüències reals del canvi”.

La iniciativa ‘València canvia pel clima’, en la qual s’emmarquen aquestes jornades, conclourà el pròxim 11 de novembre en la plaça de l’Ajuntament de València amb un gran esdeveniment en el qual la plaça es tancarà al tràfic i tindran cabuda des d’espais d’alimentació ecològica i de proximitat fins a activitats sobre il·luminació eficient o reducció de residus, amb participació de pimes, investigadors i col·lectius de tot tipus implicats en la transició energètica.

10_30_Municipis

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *