Què fer front al canvi climàtic? Pots fer tu alguna cosa? I tant!

 

MOU-TE SENSE MOTOR

A la ciutat, millor mou-te a peu o en bicicleta: evitaràs contaminar i guanyaràs en salut. Deixar el cotxe per a un trajecte de 15 km farà que evites l’emissió a l’atmosfera de 2 quilos de CO2

VIATJA SENSE AEROPORTS

L’avió és el mitjà de transport més contaminant. Un vol a París suposa 400 quilos de CO2 per persona, mentre que en tren només s’emetrien 32 quilos. Un a Nova York implica l’emissió de 2.6 tones i un a Bangkok, de 4.2 tones. Mira totes les opcions per a arribar al teu destí… o descobreix indrets propers!

APOSTA PER L’ENERGIA VERDA I L’EFICIÈNCIA

Passa’t a l’energia verda. Existeixen diverses opcions amb què contractar la teua energia de font renovables. Evita l’ús innecessari d’energia com l’stand-by, ajusta la climatització i, quan pugues, escull electrodomèstics eficients.

PENSA LA TEUA CISTELLA DE LA COMPRA

Consumeix fruita i verdura de temporada i, sempre que pugues, cultivada per productors locals. Tracta de reduir el teu consum de carn i derivats, i fes tot el que pugues per a evitar el malbaratament alimentari: al món es llença a perdre un terç de tot el menjar que es produeix. Planifica el que cuines, pensa el que compres i para atenció en com ho conserves.

APLICA LES 3R 

Redueix la quantitat de residus que generes: el millor residu és aquell que no es produeix. Evita els productes d’usar i tirar, i també aquells que estiguen sobreembalats. Beure aigua de l’aixeta té un impacte 1000 vegades menor sobre el canvi climàtic que comprar botelles de plàstic.

LLEGEIX LES ETIQUETES I FES-LES DURAR

Contracta serveis i compra productes respectuosos amb el medi ambient i/o de comerç just i ètic. Interessa’t per la procedència i el viatge que han realitzat fins arribar fins a tu. Allarga la seua vida útil, repara’ls i comparteix-los quan ja no els necessites.

AJUDA A CREAR CONSCIÈNCIA

Busca, investiga, pregunta. Sigues una persona curiosa. Comparteix allò que has après a l’Observatori i parla sempre que pugues sobre canvi climàtic. Mostra què fas i què et preocupa a les xarxes socials amb el hashtag #JoCanviePelClima.