L’Observatori del Canvi Climàtic es renova per a potenciar el seu vessant informativa i formativa contra el canvi climàtic

L’Observatori del Canvi Climàtic inicia una nova etapa amb l’objectiu d’oferir una informació més completa i millorar l’experiència dels visitants. L’Observatori del Canvi Climàtic és un centre de gestió municipal que es va obrir el 2012, amb la finalitat d’educar i conscienciar a la ciutadania sobre el greu problema que suposa l’escalfament global. Tot i que el públic principal són centres educatius, als quals se’ls ofereixen distints tipus de tallers i visites guiades, el centre està obert a tota la ciutadania. Des de la fundació València Clima i Energia, de la qual en depén actualment, s’ha volgut potenciar aquest paper de “finestreta climàtica” de cara a la ciutadania valenciana, així com l’equipament i activitats destinades a públic escolar. Es pretén que qualsevol persona que ho vulga puga acostar-se a preguntar i aprendre, no només sobre què és el canvi climàtic, sinó també sobre com lluitar per tal de frenar-lo i adaptar-s’hi.

Este matí se ha inaugurat de forma oficial l’Observatori del Canvi Climátic amb la visita de l’Alcalde de València, Joan Ribó; el Regidor d’Energies Renovables i Canvi Climàtic, Berto Jaramillo; el Regidor de Govern Interior i Albufera, Sergi Campillo; la Consellera d’Agricultura, Medi ambient i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián; i el Conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esports de la Generalitta Valenciana, Vicent Marzà.

IMG_4553

Segons declaracions de Ribó, la remodelació del Observatori del Canvi Climàtic és molt important, ” en primer lloc es necessita la labor de la Fundació per a conscienciar a totes les persones i en segon lloc entre tots hem de treballar per a pal·liar les conseqüències del canvi climàtic”.

Per a Jaramillo aquesta nova etapa del Observatori implica: “un canvi en les instal·lacions i contingut nou i específic que parla de la ciutat i de les accions que s’estan duent a terme. És el moment de fomentar el teixit social del barri i mostrar el Observatori del Canvi Climátic, no solament com un centre per a xiquets sinó per a tothom”.

Per a fer-ho, s’ha renovat parcialment l’exposició i s’han incorporat nous elements audiovisuals, que se sumen als prèviament existents. El centre s’organitza ara en dues zones diferenciades, que es corresponen a la planta baixa i l’alta: les causes i conseqüències del canvi climàtic, per una banda, i les solucions col·lectives i individuals, per l’altra.

L’Observatori rep al visitant amb un primer impacte: per a entrar haurà de xafar un ós polar, per tal de provocar la reflexió sobre la nostra incomoditat en embrutar una moqueta, però no en destruir l’hàbitat d’aquest mamífer.

DSC_0172_e DSC_0171_e

Darrere del mostrador, que llueix la nova imatge corporativa del centre i la fundació, s’ha col·locat un mural amb les “Warming Stripes”, les tires de l’escalfament, amablement cedides i optimitzades pel seu creador, el climatòleg Ed Hawkins, de la Universitat de Reading.


DSC_0199_e

A més, s’han canviat els vídeos de l’entrada per una animació a càmera lenta del desgel i la pujada del nivell del mar, que introdueixen el visitant en la problemàtica i l’entorn visual de l’escalfament global. Al hall s’hi troba també una nova pantalla tàctil, on es poden visualitzar dades climàtiques de València, veure vídeos sobre el canvi climàtic, jugar al joc “Les Lletres del Canvi” o contemplar imatges d’arreu del món. Al “núvol”, una gran estructura metàl·lica que conté, entre altres, nou pantalles en grups de tres, amb renovats continguts, que ara expliquen, de forma seqüencial, què és l’escalfament global, quins efectes té i per què aquesta vegada és diferent. Darrere de la malla metàl·lica s’hi troben tres visors amb un joc de bones pràctiques ambientals, així com la biblioteca.

DSC_0164_e

En la planta alta, el recorregut s’inicia amb un mural que parla de les 10 R (Redissenyar, Reflexionar, Rebutjar, Reduir, Reparar, Reutilitzar, Reciclar, Reclamar, Redistribuir, Regular) en comptes de les 3 clàssiques (Reduir, Reutilitzar i Reciclar). El recorregut continua amb panells expositius sobre l’adaptació al canvi climàtic del Ministerio para la Transición Ecológica, cedides per a tal finalitat, i que aporten un punt de vista necessari i fins ara no tractat amb la suficient profunditat: el de l’adaptació als efectes de l’escalfament global.

DSC_0146_e

DSC_0148_e

També s’ha incorporat una àrea amb solucions col·lectives i individuals, on hi destaca un gran panell de València. Allà s’hi projecta la ciutat en moviment, i el que ocórrega a la projecció variarà en funció de si decidim fer un bon o mal ús de la mobilitat, residus, aigua o energia. Dos panells addicionals s’inviten al visitant a descobrir, per una banda, els “vampirs energètics” d’una casa i, per altra, a qüestionar-se quines són les accions més eficaces enfront del canvi climàtic.

Abans d’accedir a l’última estança de l’Observatori, on s’hi pot interactuar amb la projecció “València 2050”, es troben distintes vinyetes sobre el canvi climàtic del dibuixant Antonio Fraguas “Forges”, amablement cedides pels seus hereus. A l’eixida, els visitants podran explicitar els seus compromisos climàtics a la pissarra que hi ha a la planta baixa. L’Alcalde Joan Ribó i la Consellera Elena Cebrián aprofitat l’ocasió per a deixar els seus propòsits en la pissarra posant l’accent en el malbaratament d’aliments com una part important en la lluita contra el canvi climàtic.

IMG_4571 (1)

Amb tot açò, i amb els materials prèviament existents, s’han actualitzat i reforçat les activitats oferides, i se n’estan desenvolupant de noves, donat que el canvi climàtic és una matèria mutable i dinàmica.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *