Inauguració de l’Escola Internacional d’Estiu per a Doctorands de la Climate-KIC.

JORDI PERIS: “EL CANVI CLIMÀTIC ÉS UN PROBLEMA POLÍTIC I REQUEREIX EL COMPROMÍS DE TOTES LES ADMINISTRACIONS”.

El regidor d’Energies Renovables i Canvi Climàtic ha inaugurat este matí l’Escola Internacional d’Estiu per a Doctorands de la Climate-KIC, que es celebra enguany a València, i que té lloc en les dependències de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València (ETSE).

Climate-KIC és la principal iniciativa de la Unió Europea per al canvi climàtic i és una de les tres Comunitats d’Innovació i Coneixement creades al 2010 per l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT). La missió de l’EIT és crear desenvolupament sostenible, i Climate-KIC és la comunitat que té al seu càrrec tot allò referent a la lluita contra el canvi climàtic, transformant el coneixement i la recerca en idees i productes viables.

La Summer School PhD Climate Kic es celebra enguany a València, del 20 de setembre fins el 2 d’octubre, amb l’objectiu d’investigar solucions realistes i sostenibles que puguen ser aplicades en la nostra ciutat. La inauguració ha comptat amb un públic internacional, compost pels doctorands i doctorandes, a més de docents i autoritats de la UV. El regidor Jordi Peris, en representació de l’alcalde, ha realitzat la seua intervenció en anglès, l’idioma vehicular de la Summer School.

Tal com ha assenyalat Peris, “el canvi climàtic és un problema polític. La seua intensificació i el deteriorament de les condicions de vida del planeta portaran en els pròxims anys a un augment de la desigualtat global i el sorgiment de nous conflictes socials en relació amb l’ús dels recursos naturals. Cap govern, estatal o local, pot mantenir-se al marge”. “Esta –ha continuat- és també una oportunitat per a crear un nou model de ciutat: sostenible, respectuosa amb el medi ambient i no depenent d’energies contaminants”.

En la seua al•locució, Jordi Peris ha informat de les mesures que l’ajuntament està adoptant i de les prioritats que s’ha fixat per a contribuir a la lluita contra el canvi climàtic centrades a promoure l’ús d’energies renovables i aconseguir l’eficiència energètica tant en les instal•lacions municipals com en les llars de les i els valencians. De fet, la regidoria d’Energies Renovables i Canvi Climàtic ha iniciat ja el procés d’implantació del Pla d’Adaptació al Canvi Climàtic de la ciutat de València.

D’altra banda, en 2009 València va signar a Brussel•les el Pacte Europeu d’Alcaldes per a reduir en un 20 % les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEI) en 2020. Ara, en el pròxim mes d’octubre, l’Ajuntament va a ampliar este compromís al 40% de les emissions en 2030, en una nova signatura del Pacte. Tot açò se suma a diverses mesures en el terreny de la mobilitat, com la reducció de la velocitat màxima i la promoció de la bicicleta, o en la il•luminació viària, amb el canvi de totes les lluminàries a bombetes LED que es va aprovar en l’última junta de govern.

L’Escola d’Estiu està organitzada per Climate-KIC i la Universitat de València, amb la col•laboració de l’Institut Valencià d’Edificació (IVE), la Fundació InnDEA i la Fundació ValenciaPort – Autoritat Portuària de València.