Descobreix la Biodiversitat al parc de Marxalenes

Marxalenes_52

La Fundació València Clima i Energia de l’Ajuntament de València, depenent de la Regidoria d’Energies Renovables i Canvi Climàtic, i la Regidoria de Parcs i Jardins va organitzar el passat 28 d’octubre junt amb SEO Birdlife i en col·laboració amb el Jardí Botànic, el primer Bioblitz al Parc de Marxalenes dins de la iniciativa de València Canvia pel Clima! Un mes d’activitats enfocades a la divulgació per a fer front al canvi climàtic.

Un Bioblitz és un mostreig ciutadà de biodiversitat urbana, en el que experts i especialistes s’uneixen a ciutadans per tal de descobrir i catalogar la flora i fauna que s’amaga als parcs i jardins de la ciutat. Després de l’èxit del primer Bioblitz que es va portar a terme als parcs de la Rambleta i Malilla el passat mes de maig, el regidor d’Energies Renovables i Canvi Climàtic, Berto Jaramillo assegura que «València impulsa per segona vegada un Bioblitz, el que demostra el compromís de la ciutat amb el coneixement, la posada en valor i la potenciació de la biodiversitat urbana. En un context de canvi climàtic, és fonamental conéixer i valorar la natura que ens envolta, perquè a la vegada ens protegeix dels pitjors impactes de l’escalfament i fa les nostres ciutats més habitables. Un mostreig de plantes i animals és una forma magnífica, divertida i educativa d’entendre el paper dels parcs i jardins en la construcció d’uns barris més nets i verds».

La jornada va començar el diumenge amb un primer mostreig ciutadà de biodiversitat, els grups que es van mostrejar van ser la flora, aus, mol·luscos, insectes terrestres, invertebrats aquàtics, fito i zooplàncton. Els participants van acompanyar els experts i especialistes, naturalistes i professionals en la matèria, fent fotografies, mirant les troballes a través de lupes binoculars i emplenant fitxes amb les espècies que van anar trobant al llarg del seu recorregut pel parc de Marxalenes. La jornada va finalitzar amb una posada en comú dels resultats preliminars.

Van participar al voltant de 50 persones a l’activitat i a banda dels participants també hi hagué desenes de persones que s’acostaren a demanar informació sobre València Canvia Pel Clima! i l’Observatori del Canvi Climàtic.

Tots els participants van acabar molt satisfets del treball desenvolupat, a poc a poc enviaran tots els documents gràfics que hagen recercat al llarg del mostreig als experts per tal de poder catalogar i augmentar així la quantitat d’espècies detectades al llarg de la jornada. Una molt bona forma de contribuir a la catalogació de noves espècies i ser plenament conscient de l’entorn en el qual vivim.

Les conclusions i la recerca va ser molt positiva, a l’anterior Bioblitz als Parcs de la Rambleta i de Malilla al mes de maig es van catalogar més de 200 espècies de flora i fauna. Al finalitzar la jornada es va traure un llistat preliminar per damunt de 100 espècies, que es completaran en els pròxims dies gràcies al treball de laboratori necessari per completar la identificació de totes les espècies mostrejades. Destaquem les 27 espècies d’aus observades al llarg del matí, incloent un àguila calçada caçant al propi parc, i l’observació d’un mosquiter de doble ratlla, un au asiàtica que ha aprofitat el bosc de ribera del parc per a aturar-se en la seua ruta migratòria inusual. A més, els mostrejos als punts d’aigua i séquies del parc van reflectir la presència de 5 espècies de parotets, a més de granotes i peixos. Com a novetat, s’han tret mostres d’aigua que els experts en invertebrats aquàtics, flora i fauna microscòpica analitzaran al laboratori. Prompte sabrem els resultats exactes de les espècies descobertes en este últim Bioblitz.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *