Descobreix la Biodiversitat al parc de Benicalap

MFT_0029
La Fundació València Clima i Energia de l’Ajuntament de València, depenent de la Regidoria d’Energies Renovables i Canvi Climàtic, i la Regidoria de Parcs i Jardins va organitzar el passat 4 de novembre juntament amb SEO Birdlife i en col·laboració amb el Jardí Botànic, el Bioblitz en el Parc de Benicalap dins de la iniciativa de València Canvia pel Clima! Un mes d’activitats enfocades a la divulgació per a fer front al canvi climàtic.

Un Bioblitz és un mostreig ciutadà de biodiversitat urbana, en el qual experts i especialistes s’uneixen a ciutadans per a descobrir i catalogar la flora i fauna que s’amaga en els parcs i jardins de la ciutat. Després de l’èxit del Bioblitz a Marxalenes, el cap de setmana passat es va dur a terme de nou un mostreig en un altre parc de la ciutat de València.

El Bioblitz va començar el diumenge ambuna jornada on els assistents a l’activitat van fer un primer mostreig de la flora i fauna del parc de Benicalap. Els participants van acompanyar als experts i especialistes, naturalistes i professionals en la matèria, fent fotografies, mirant les troballes a través de lupes binoculars i completant fitxes amb les espècies que van ser trobant al llarg del seu recorregut pel parc. La jornada va finalitzar amb una posada en comú dels resultats preliminars.

La participació va ser molt activa i va tenir molt bon acolliment l’activitat amb més de 70 persones que van ser partícips del mostreig de biodiversitat de la zona.

Els resultats han sigut molt positius, més de 100 espècies entre les quals es troben el Curculio elephas, el corcó de les bellotes, trobat només en carrascars, i que la seua presència reflecteix com alguns parcs de la ciutat amb vegetació autòctona atrauen elements de les comunitats dels ecosistemes d’espais més naturals. També es van trobar exemplars de Pseudotachea splendida, un caragol no citat en la ciutat de València en el Banc de Dades de Biodiversitat. Seguint el mostreig terrestre, es van localitzar mostres de Aphaenogaster senilis, una formiga molt poc comuna a la Comunitat Valenciana.

Igual que en els anteriors Bioblitz, tant en els del passat any com en l’últim a Maxalenes, hi ha hagut presència de Zelus renardii, el “xinxe assassí”, una espècie invasora d’origen americà que confirma, que s’ha estès àmpliament pels parcs de la ciutat de València.

De nou, igual que a l’anterior Bioblitz a Marxalenes, s’ha albirat a l’espècie Phylloscopus inornatus, es tracta d’un altre “mosquiter de doble ratlla”, d’origen asiàtic que sent un au molt poc freqüent en els passos migratoris, sembla mostrar una certa predilecció pels jardins valencians que acullen vegetació de ribera.

Molt prompte sabrem els resultats totals dels dos Bioblitz tant el de Marxalenes com el de Benicalap que seran molt rellevants tant per a la catalogació de noves espècies com per a entendre el procés d’adaptació dels parcs valencians en el canvi climàtic.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *