Comunicar el canvi climàtic és fàcil si saps com fer-ho

MFT_9684

Per poder fer front al canvi climàtic hem de saber què és, però la informació que rebem sovint no és exacta i acabem en un cercle que es pot dir de desinformació més que d’informació.

Ahir 29 d’octubre es va presentar la conferència “Comunicar el canvi climàtic” a l’auditori del Botànic de la UV (carrer Quart, 80) dins del marc de la iniciativa València Canvia pel Clima! Un mes d’activitats enfocades a la divulgació per a fer front al canvi climàtic.

Maria Josep Picó, periodista ambiental, va conduir la conversa amb Mónica López, cap del Temps de TVE, amb la finalitat de donar resposta a preguntes relacionades amb la forma de comunicar tot allò que pertany al canvi climàtic. El Regidor d’Energies Renovables i Canvi Climàtic, Berto Jaramillo considera que «Comunicar el canvi climàtic és complex i tot un repte, quasi tant com enfrontar-se a ell. Des de València, i en particular des de l’Observatori del Canvi Climàtic, es tracta d’explicar a la ciutadania quines són les causes, impactes i accions que podem prendre contra el canvi climàtic, però és necessari replantejar-se constantment les preguntes i respostes. És per açò que ens semblava crucial obrir el debat sobre com es comunica i explica el canvi climàtic, i per a açò hem pogut portar a dos de les persones que més saben en tot el país, Mónica López, que donarà una xarrada sobre el tema, i Maria Josep Picó, que la conduirà. Convidem a tota la ciutadania a acostar-se al magnífic auditori del Jardí Botànic de la Universitat de València per a escoltar, aprendre, riure’s, sorprendre’s i preguntar sobre canvi climàtic, de la mà de dues comunicadores excepcionals, que estem molt contents d’haver pogut reunir».

Va ser una jornada on ambdues professionals van oferir una visió tant periodística com divulgativa al voltant de com s’informa sobre el canvi climàtic. Segons Mónica López «hi ha una fórmula per a parlar als mitjans de comunicació de canvi climàtic que és parlar de futur, però és molt complicat fer este tipus de previsions quan és difícil accedir a les bases de dades». Per a la periodista Maria Josep Picó «es necessita transversalitat a la comunicació al voltant del canvi climàtic. S’ha de diferenciar l’actualitat de la divulgació». A més, els assistents al col·loqui van ser molt participatius en el torn de preguntes i respostes i van donar el seu punt de vista com a receptors de la informació.

Una bona reflexió al voltant dels mitjans de comunicació i com arriba als ciutadans un dels problemes més greus que pateix actualment el món en el qual vivim. El canvi climàtic, ho sàpigues o no, t’interessa.

10_29_Comunicar-Canvi-Climatic-2

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *