Ciudades del cambio sol·liciten a Teresa Ribera participació directa en la reforma de l’Abonament Social

18 de desembre de 2018. Representants de les principals ciutats de l’Estat han remés aquest dimarts una missiva conjunta a la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, demandant-li canvis en el Abonament social i la formalització d’un espai de treball amb els ajuntaments per a la reforma d’aquesta ajuda, que és fins hui l’única relacionada amb la pobresa energètica.

Els alcaldes i alcaldesses signants de la missiva assenyalen “una profunda preocupació pel problema de la pobresa energètica i per la falta de mesures efectives per a assegurar l’accés als subministraments bàsics de les persones i famílies en situació de vulnerabilitat”. “Som els ajuntaments els qui en gran manera cobrim les necessitats energètiques de les famílies quan la resta falla” pel que sol·liciten interlocució directa en aquesta matèria “sense òrgans intermedis”.

La carta proposa cinc canvis en l’Abonament social. El primer es refereix a la cobertura. Demanden els canvis reguladors necessaris per a ampliar la cobertura de l’abonament social als clients de comercialitzadores que no siguen de referència i demanen que qualsevol comercialitzadora que ho desitge puga prestar l’abonament social. “Hui dia, com sap, només tenen accés a l’abonament social les clientes i clients de 8 comercialitzadores en tot l’Estat (les 5 de l’oligopoli i tres més), de les més de 700 que existeixen. Aquesta és una discriminació injustificable, que suposa canalitzar els recursos públics cap a un grup d’empreses que dominen el sector, i a més, exclou a més de la meitat dels contractes, tant de l’ajuda, com de la protecció contra el tall de subministrament” assenyala la carta.

El segon canvi que proposen és que les empreses energètiques estiguen obligades a adaptar els contractes de les famílies vulnerables a les seues necessitats reals (optimització de potència i tarifa) abans d’aplicar l’abonament social, per a evitar que es continuen subvencionant “a través de l’abonament social descomptes sobre factures molt més altes del necessari” argumenta l’escrit.

A més, sol·liciten que l’aplicació de l’abonament social siga automàtica, com succeeix a Portugal des de l’any 2016, perquè la farragosa tramitació està impedint l’accés a milers de famílies; que s’aplique el principi de precaució tal com recull la Llei Catalana 24/2015, perquè les empreses energètiques no puguen tallar la llum sense comprovar que la família o persona no està en situació de vulnerabilitat; I finalment sol·liciten que es destine recursos i personal als Ajuntaments formació, assessorament i acompanyament energètic a les famílies vulnerables.

La carta ha sigut signada pels alcaldes de Cadis, València, Pamplona, Zaragoza, Santiago de Compostel·la i Rivas-Vaciamadrid, i les tinents d’alcaldessa de Barcelona, Madrid i Sant Feliu de Llobregat.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *